iWoman.pl iWoman.pl

przejdź do listy blogów przejdź do serwisu

LogowanieRejestracja

Wesołych Świąt

Najserdeczniejsze życzenia Wesołych Świąt spędzonych we wspaniałej rodzinnej atmosferze oraz spełnienia marzeń w Nowym Roku 2011! Dla wszystkich, którzy lubią gotować załączam sprawdzony przepis na świąteczną gęś:

Składniki:

  • 1 gęś
  • 2 pomarańcze
  • 2 cebule
  • 6 jabłek
  • 200 ml porto
  • 2 łyżeczki posiekanego estragonu
  • 1 szczypta kardamonu
  • 1 szczypta cynamonu
  • kilka goździków
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Gęś nacieramy od środka i od zewnątrz estragonem solą i pieprzem. Obrane jabłka kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Siekamy cebulę. Kroimy pomarańcze na kawałki. Mieszamy jabłka, cebule i pomarańcze, dodajemy kardamon, cynamon, goździki i część przygotowanego porto. Nadziewamy gęś i spinamy wykałaczkami. Do brytfanny wlewamy pół szklanki wrzątku i wkładamy gęś. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkłądany gęś do piekarnika i pieczemy przez 2,5 godziny polewając ją co jakiś czas sosem z brytfanki. Na 15 minut przed końcem pieczenia mieszamy resztę porto z mąką kukurydzianą i miodem i polewamy geś. Podajemy z czerwoną kapustą i śląskimi kluskami. Smacznego! : - )

Komentarze (0)
Przypadek Anny Kreatywność w biznesie